Na úvodní stránku






Samoregulace trhu nějak nefunguje

Fuček Miloslav

2012-09-12

Politika

Přečteno: 2764

Komentářů: 0


Obdivovatelé kapitalismu tvrdí, že trh je všemožný a vše zvládne sám, bez regulace. Na Praze 4 to ale nějak trh nezvládá.


Když jsem se přestěhoval do Nuslí, byl jsem nadšený tím, jak mám při ruce všechny důležité obchody, které potřebuju. Velkou samoobsluhu, několik menších potravin, pekařství přes ulici, na rohu lahůdky, kousek cukrárnu a zeleninu a daleko to nebylo ani do trafiky a drogérie.

 

Po pár letech ale začaly jednotlivé obchody mizet. Nejprve to byla velká samoobsluha. Tu jsem oželel, protože i když se hodila, je fakt, že vedoucí prodejny si moc dobře nevedl a s kvalitou jsem byl spíš nespokojený než spokojený.

 

Po čase zmizela zelenina, kde jsem naopak spokojený byl. Místo ní je zde prodejna ruských specialit – vodky a kaviáru. Pár měsíců na to zmizela cukrárna. Vystřídalo ji květinářství, které ale už v ulici o pár metrů dál jedno je. Současně zmizela i malá prodejna, do které jsem chodil dost často. Po ní i drogerie, kterou člověk sice nepotřebuje denně, ale občas ano.

 

Naopak zde přibylo druhé pekařství, takže tu jsou teď vě asi 200 m od sebe. A naposled zmizela trafika.

 

Zeleninu můžu kupovat pouze v novém obchůdku u Vietnamců, kteří tam mají potraviny a zeleninu. Rozhodě tam ale není takový výběr, jako byl v původní zelenině.

 

Stálice, které se zatím drží, jsou lékárna, lahůdky, pekařství a prodejna na magistrále, která je večerkou, mající otevřeno každý den do nočních hodin, což se hodí, pokud se člověk vrátí o víkendu z dovolené a má úplně prázdnou lednici. Je ale otázka, kdy i tyto šikovné prodejny „ruka trhu“ zlikviduje.

 

Určitě by prospělo, kdyby zde byla nějaká regulace, aby užitečné obchody, které lidi častoi potřebují, nevytlačovaly obchody nepotřebné pro místní obyvatele, ale více vydělávající. Proč by nemohly mít třeba potraviny nižší nájemné, pokud nevyprodukují tak velký zisk, ale jsou službou místnímu obyvatelstvu?

 

Bohužel v současné době si až polovinu potravin kupuju v jiných částech Prahy, protože ve svém bydlišti je neseženu. Není moc příjemné tahat větší nákupy metrem třeba z Karlína, kde pracuju, kde se ale dostanu na nákup pouze jednou týdně.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024