Na úvodní stránku






Zloděj volá chyťte zloděje

Fuček Miloslav

2008-09-23

Politika

Přečteno: 3906

Komentářů: 0


Tak toto rčení se mi vybaví vždycky, když slyším emotivní výroky našeho pana premiéra Topolánka.


Prvně se mi rčení „zloděj volá chyťte zlodějě“ vybavilo, když náš premiér Mirek Topolánek vystoupil na sjezdu strany zelených se motivním projevem, ve kterém chtěl zamezit, aby byli politiky zneužíváni státní zástupci a soudci. Po těchto slovech se jistě každému vybavila kauza, kdy po změně státního zástupce došlo k náhlému obratu v kauze Čunek. Samozřejmě na sebe nenechalo dlouho čekat a sněmovna projednává zvýšení odmět státní zástupkyni vesecké, která s eo tuto změnu postarala. Zajímavá shona náhod.

Premiér Topolánek označil exposlance ODS Moravu za oběť kauzy a jako viníka označil poslance Tlustého. Naučíte-li se číst mezi řádky pana premiéra, pak jakobyste slyšeli jak říká: „Morava nechyboval tím, že sbíral kompromitující materiály na nepohodlné politiky, ale tím, že to dělal tak, že při tom byl usvědčený a vyšlo to na veřejnost“. Tím dává pan předseda vlády najevo, že by za Moravou stál, protože tato věc byla v zájmu ODS, ale protože vyšla na veřejnost, musí se od něj dystancovat.

Morava se uřekl, že v této kauze nebyl sám. Je jasné, že o ní věděly špičky ODS, které ji pravděpodobně i částečně řídily. Morava byl natolik obětavý, že se do všeho pustil i přesto, že věděl, že vše dělá na vlastní riziko a že pokud vše ptraskne, nikdo s ena něj nepostaví a všechna špína zůstane jenom na něm. I s tím byl jako věrný straník srozuměn. Trochu mi to připomíná věrnost až za hrob, kterou mají třeba někteří náboženští fanatici, kteří jsou schopni sebevražedných atentátů ve víře vyšších hodnot.

Zajímavý je i Topolánkův výklad Topolánka rolí Tlustého a Langera v napojení na Mrázka. Více vyplývá z článku Tlustého lobbing byl selhání. Langerův ne, myslí premiér.. Měl jsme možnost oba tyto politiky slyšet, když s ek této kauze vyjadřovali v rádiu Frekvence 1. Tlustý se distancoval od toho, že by přijímal jakékoli odměny a upozornil, že odposlechy dokazují pouze to, co o něm Mrázkovi lidé říkali. Tedy to, že mu chtějí dát peníze na dostavbu domku, na které s epozději prokázalo, že si vzal hypotéku. Nic nedokazuje, že by Tlustý jakýkoli finanční obnost či jinou výhodu od Mrázkových lidí převzal. Naproti tomu ministr vnitra langer přiznal, že loboval ve prospěch Luďka Sekyry. Zdůvodňoval to tím, že je to český podnikatel. Poněkud mu uchází, že šlo ale o sobouj, do kterého asi šel zahraniční kapitál, ale stejně tak i další české subjekty (tedy také čeští podnikatelé). Těžko totiž věřit, že by o největší stavební společnost té doby IPS, neměl zájem žádný jiný český subjekt.

Premiér Topolánek vše zdůvoňuje dlé své vlastní rétoriky. Tlustý je rebel, který se snaží očistit ODS za každou cenu (padni komu padni), protože nesouhlasí s podobnými praktikami, které ale jeho premiér tajně používá, proto musí býz vinný. Topolánek proti němu potřebuje použít vše, co jenom jde. Naproti tomu ministr Langer je jeho věrný spojenec, kterého je třeba za každou cenu obhájit. Jeho záslouhy pro ODS jsou velké, např. se podílel na úniku Kubiceho zprávy, kterou jen tak „omylem“ nechal ležet na stole, aby si ji mohli novináři ofotit, přestože šlo replica breitling o dokument přísně tajný. Dále bylo zjevné, že byl nemálo aktivní při kupování hlasů pro ptrezidenta Klause při jeho volbě.

Topolánek argumentuje tím, že má Langer dvě bezpečnsotní prověrky. Kdo ale je schopen garantovat v dnešní době nestrannost těchto prověrek? Jak je možné zajistit, aby výsledkek této prověrky nešlo ovlivnit uplácením nebo vydíráním, když ODS tyto praktiky použila např. při volbě prezidenta republiky a jak vidno, i v dalších aférách a počítala s nimi i do budoucna pro další klíčová hlasování, pro než měly získat např. hlas poslankyně Zubové?

Největší perlou premiéra Topolánka bylo rčení, že nebude-li ODS očištěna do sjezdu, nebude v příštím období kandidovat na předsedu. Tento výrok se totiž vzájemně vylučuje. Topolánek je zjevně minimálně nepřímo namočený do většiny zmíněných afér. Pokud je přímo neřídil, na což má jistě lidi, minimálně o nich věděl a schvaloval je s podmínkou, že nesmějí prosáknout na veřejnost. Topolánek by tedy pro očistu ODS měl tuto stranu opustit jako první. A jak by potom mohl, jako její nečlen, kandidovat na jejího předsedu?

Neméně zajímavá je i tato pasáž:

O dalším osudu Tlustého rozhodnou rakovničtí
Zatímco o mandát nemůže strana Tlustého připravit, pokud se jej sám nezřekne, otázka členství je plně v kompetenci místního sdružení, kam Tlustý náleží.

Rušno tak bude nejen na Jánském vršku, ale i ve stejný čas i v Rakovníku, stranické domácí buňce poslance Tlustého. Zdejší ODS ho dnes vyslechne a zřejmě se vyjádří i k otázce jeho dalšího setrvání ve straně.

„Usnesení, které by mohlo být přijaté, by se mohlo dotknout celkové politické situace - Topolánek, Tlustý, praktiky, které se objevují...,“ řekl iDNES.cz předseda místní ODS Zdeněk Nejdl.

Podle něj někteří sice možná budou chtít přijmout i usnesení o Tlustého vyloučení, sám si ale nemyslí, že by bylo schváleno. „To, co udělal, je svým způsobem neomluvitelné, nevím ale, zda je to na vyloučení. Nechci být kat,“ řekl Nejdl.

Tlustý má mezi svými silnou pozici. Oblastní rada už minulý týden poslance podpořila a rakovnickým občanským demokratům doporučila, aby Tlustého ze svých řad nevylučovali.

Ve vedení ODS se proto probírá i možnost, že by strana rakovnické sdružení zrušila, pokud by nechtělo Tlustého vyloučit. „To snad je podle stanov eventualita, ale já žádné tlaky nevnímám,“ dodal Nejdl.


Tímto článkem tedy iDnes odhaluje praktiky v ODS. Že by rakovnické sdružení ODS dostalo nůž na krk – buď vyloučíte Tlustého z ODS, nebo vás rozpustíme. To je přece typická ukázka demokracie.

Velmi pěkně současnou českou politickou scénu popisuje článek Politika s hvězdičkou – mládeži do 18 let nepřístupno!. Z tohoto článku se navíc dozvídáme, že spoustu úniků sporů v ODS vynesl právě sám Topolánek. V článku se např. říká: Docela rozumím šéfredaktorovi MF Dnes, že cítil nutkavou potřebu také na blogu iDnes vysvětlovat, proč se zrovna v těchto dnech rozhodla redakce zveřejnit už poněkud vousaté odposlechy telefonických rozhovorů, kompromitujících V. Tlustého.

V této souvislosti se sluší poznamenat, že i tak mě tohle vysvětlení moc nepřesvědčilo a s ještě většími rozpaky potom vnímám i vyjádření Mirka Topolánka, který začátkem, týdne, jako první, tyhle informace oprášil a naservíroval médiím. Asi je zbytečné podrobně vysvětlovat, že, aby tenhle boj za očistu, proti mafiánským praktikám působil věrohodně, musel by s tím Topolánek vyrukovat mnohem, mnohem, dříve a neschovávat si to až na dobu kulminujícího střetu s tímhle „Tlusťochem.“


Opět tedy poznáváme „čestné“ metody našeho předsedy vlády, které chce asi nejlépe charaktzerizovat větou „Účel světí prostředky!“.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024