Na úvodní stránku






Podle čeho se posuzuje účinnost zdravotnictví

Fuček Miloslav

2008-03-10

Politika

Přečteno: 3102

Komentářů: 0


Po reformě zdravotnictví se naskýtá otázka, podle čeho budeme účinnost reformy posuzovat. Na to se bohužel názory liší.


Podle mě, by se účinnost zdravotnictví měla posuzovat podle nemocnosti. Podle toho, že bude méně nemocných. Ministr Julínek je ale jiného názoru. Ten, jako věrný straník ODS, měří vše hlavně přes peníze. V lékárnách klesly tržby, tak je podle něj reforma účinná.

K doktorům chodí méně lidí. To je podle Julínka také klad. Považuje za zbytečné s ezabývat tím, proč je tam méně lidí. Z průzkumu se to ale ví. Lidé radši nemoci přecházejí a nebo si berou dovolené a léčí se sami doma. Reforma přinesla i snížení nemocenských dávek, takže prvních pět dní nemoci, což je doba většiny běžných nemocí, nedostane nemocný nic. Jistě, ubylo díky tomu simulantů, ale položme si dvě otázky.

1) Je dovolená určena k tomu, aby ji zaměstnanci čerpali v době nemoci a nebo je určena k tomu, aby si aktivními činnostmi odpočinuli a zregenerovali své síly?

2) Je dobré, když lidé přechází kvůli penězům lehčí nemoci a raději chodí do práce i s menšími teplotami a roznášejí infekci na ostatní?

Každý rozumný čověk odpoví na obě otázky NE. Zejména lékaři před kladnou odpovědí na druhou otázku varují, protože přecházení chřipky a angíny může způsobit problémy a prodloužit léčbu.

Ministr Julínek ale na obě otázky odpovídá ANO. Vidí jako hlavní měřítko peníze a potom je sdamozřejmě z hlediska peněz pro zaměstnanece výhodnější si vzít dovolenou místo nemocenské, protože za ní dostane více peněz. To, že si neodpočine, je jeho věc. Prostě, kdo je chudý, bude méně odpočívat, než, kdo je bohatý. Na to si musíme zvyknout. A i bezproblémové zdraví se stane doménou bohatých. Jsi-li chudý, musíš drobnější infekce přecházet. Prostě to musíš risknout. A že třeba nakazíš ostatní? V dnešní společnosti je tolik bezohlednosti, že tato bezohlednost se v ní ztratí. Nejbohatší lidé jezdí autem, takže se v infikovaných dopravních prostředcích MHD nenakazí. Jak vidíme, je to zase o penězích.

Regulační poplatky jsou sice v evropských zemích také. Ale např. v Německu jsou odstupňovány podle výše příjmů. Jenže toto ODS nevyhovuje. Přece, když zavedla rovnou daň, nebude nyní zatěžovat bohatší lidi vyššími regulačními poplatky. A snahou ODS je jednoznačně, aby bohatější lidi byli ještě bohatější. Důsledkem toho je samozřejmě, že lidé z nižších a středních vrstev budou chudnout.

Politik jistě nemá problém, zaplatit u lékaře 30,-- Kč. Ale co důchodce, jehož roční důchod mnohdy nedosahuje ani měsíčního platu politika? A ve stejné situaci jsou vedle důchodců i pracující, kteří pracují ve špatně placených profesích, bez kterých by se ale tato společnost neobešla.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
23.04.2024