Na úvodní stránku






Jak nepřijít o zálohu poskytnutou řemeslníkům

dTest

2012-12-05

Služby

Přečteno: 2414

Komentářů: 0


Řemeslníci, kteří vyberou zálohu, ale práci neodvedou, jsou noční můrou, ale i reálnou zkušeností nejednoho spotřebitele. Časopis dTest přináší praktické rady, jak takové situaci předejít.


Oklamaní zákazníci často hned spěchají na policii a podávají trestní oznámení pro podvod či zpronevěru. Podle stávající judikatury se ovšem o zpronevěru cizích peněz jednat nemůže, neboť záloha přechází do vlastnictví zhotovitele díla. Takové právní posouzení nelze využít ani tehdy, jestliže zhotovitel nesplnil svůj závazek provést dílo. U podvodu je pak velmi těžké prokázat úmyslné jednání podnikatele. Důkazní situace podvedené strany je velmi obtížná a zpravidla jí neustojí.

Vedoucí poradenské linky dTestu Lukáš Zelený doporučuje obětem podvodníků obrátit se na civilní soud, kde je pravděpodobně čeká úspěšný výsledek. Současně upozorňuje: "Další velkou nepříjemností je, že v rámci následného exekučního řízení není vždy řemeslníkovi co zabavit, neboť nemusí mít žádný majetek ani příjem. Rozsudek se poté stává prakticky nevymahatelným."

S konkrétními případy spotřebitelů se setkává dTest ve své spotřebitelské poradně na telefonním čísle 299 149 009. Lukáš Zelený uvádí! : "Spotřebitelka, která se na nás obrátila, předala truhláři desítky tisíc korun na výrobu knihovny, po několika letech má v rukou rozsudek, který jí přiznává 50 tisíc korun. Návrh na exekuci však nebyl úspěšný, neboť řemeslník nemá vůbec nic a navíc nahlásil trvalý pobyt na městském úřadě. První splátka po roce čekání činila pouhých 100 korun."

Časopis dTest doporučuje, aby zákazníci dobře zvažovali už při výběru řemeslníka a volili takové, na něž mají pozitivní reference od svého okolí. Napovědět mohou i recenze na internetu, ačkoliv ty je třeba brát vždy s rezervou. Lukáš Zelený dodává: "Vždy lze doporučit také uzavření písemné smlouvy, nebo alespoň vyžádání si písemného potvrzení o převzetí objednávky. Povinně se vydává u prací nevykonaných hned."

Právníci dTestu zpracovali informační materiál "Jak předejít problémům s řemeslníky", kde naleznou spotřebitelé veškeré odpovědi na otázky, se kterými se nejčastěji potýkají. Materiál je ke stažení na www.dtest.cz/remeslnici.

Poradenská linka časopisu dTest -- 299 149 009 -- je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od svého spuštění v roce 2010 této možnosti využily již tisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024