Na úvodní stránku






Co najdete ve spodním prádle?

dTest

2012-06-09

Zboží

Přečteno: 2362

Komentářů: 0


Časopis dTest po provedených testech dámského i pánského spodního prádla varuje: V testovaném prádle byly nalezeny nežádoucí látky, včetně rakovinotvorného kadmia. Vyšší riziko lze očekávat u podprsenek, z barev pak u tmavých, a vyplatí se zvážit i místo nákupu.


Textilní výrobky představují nejčastější kategorii v systému evropského hlášení nebezpečných výrobků RAPEX. U spodního prádla se riziko násobí, neboť přichází do přímého kontaktu s velmi citlivými částmi těla. Předpokládali jsme možná rizika, a proto jsme se při testování zaměřili na pánské i dámské spodní prádlo, vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Nejhůře z celkového porovnání vycházejí podprsenky. Obsahují totiž na rozdíl od ostatních druhů prádla i kovy a plasty. Nejzávažnějším nálezem byl nadlimitní obsah rakovinotvorného kadmia v plastovém kroužku ramínek české podprsenky Linia; zdravotní riziko kadmia se váže k dlouhodobému kontaktu. Dalšími nežádoucími chemickými látkami nalezenými v některých výrobcích byly ftaláty a nonylfenol, které přispívají i ke znečišťování životního prostředí. Spodní prádlo z tržnice představuje vyšší riziko, ale ani značkové výrobky stoprocentní kvalitu nezaručí. Vhodnější je prádlo světlé, neboť u tmavého může docházet k uvolňování nestálých barev, a tedy k možnému vzniku alergických reakcí u citlivých jedinců, upozorňuje Ida Rozová.

Další rady, které pomohou minimalizovat riziko, se týkají samotného zacházení s prádlem. Rozová doporučuje: Nové prádlo je třeba před použitím vždy vyprat, lze tak odstranit část nežádoucích látek. Vhodná je častá obměna kvůli omezení doby kontaktu s pokožkou. Vodítkem může být také udělení standardu Oeko-Tex, který zaručuje chemickou a ekologickou nezávadnost textilu.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024