Na úvodní stránku






Microsoft: „Kompatibilitu neuznáváme“

Fuček Miloslav

2005-10-20

Microsoft

Přečteno: 3594

Komentářů: 0


Tak by zněl pravdivý výrok firmy Microsoft, kdyby ovšem Microsoft pravdu mluvil. Víc peněz se ale vydělá lhaním.


O tom, že Microsoft neuznává jakoukoli kompatibilitu se můžeme přesvědčovat téměř na každém kroku. Jeho produkty jsou nejenom nekvalitní, ale taky nekompatibilní a to dokonce i s jeho vlastní ji produkty.

Příkladem může být Microsoft Word. Co verze, to zceal jiné ovládání. Tedy samozřejmě s verzemi 95 a 97, kdy zřejmě ještě Microsoft neměl komisi, jejímž cílem je hledat, jak nejvíce znepřijemňovat život svým uživatelům.

Co „příjemného“ nám přináší nová verze. Určitě hodně všem redaktorům, kteří využívají redakčí systémy s různými Wisiwing editory. Ztaímco předchozí verze s nimi kompatibilní byly, ta poslední 2003, vůbec. Text překopírovaný replica audemars piguet z této verze Wordu nejde v těchto editorech dost často již vůbec nika upravovat. Není výjimkou, když se text přenese ve zcela rozdílných velikostech a někdy i tipech písma, které nejsou dále měnit. Oěvil jsem, že nefunguje např. ani centrování a ani různé značky, např. pro vkládání obrázků.

Samozřejmě, vše lze vyřešit překopírování prostzřednictvím Notepadu, který text odformátuje. To je ovšem u několikastránkového článku opravdu příjemná záležitost, když pokud článek píše rozumný autor, který umí psát tiskové zprávy neformátovaně, byste tento článek jinak mohli použít bez jakýchkoliv úprav. Takto článek formátujete např. patnáct minut navíc.

Další stupiditou je, že ve Wordu si uživatelsky neuložíte nastavení korekčního slovníku. Defaultní nastavení je zcela nepoužitelné a kdo jej umí měnit ve verzích 95 až 97, může nyní hledat ve verzi 2003, kde tyto nesmyslná nastavení změnit. Samozřejmě je to úplně jinde.

K čemu by chtěl uživatel ukládat korekční slovník, když Windows mu ho rády za pár let zničí, protože bude muset přeinstalovat Windows, které se mu sesypou? To by pak mohl být náhodou uživatek spokojený a to přece nemůže Microsoft dopusit. Vždyť jeho zlatokopeckou praxí je, aby byl uživatel co nejnespokojenější, aby mu nalhali, že když si koupí drahou vyšší verzi, že ta jeho probopémy odstraní. Chduák uživatel ale netuší, že to není pravda a že za pár let mu bude nabízeno to samé. Kup si další veri a zaplať. Prostě milý uživateli produktů Microsoftu, je třeba, abys držel ústa a platil, platil, platil! Na nic jiného nemáš nárok.

Smutně vzpomínám na textový editor Klasik, který vyráběla firma Optimal. Bohužel funguje jen pod DOSem, který se již téměř nepoužívá. Korekčnímu slovníku tohoto editoru nesahá bohužel žádný z dnešních textových editorů ani po kotníky.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024