Na úvodní stránku






Technoparty pokračuje v Praze na Strahově

Fuček Miloslav

2005-08-04

Společnost

Přečteno: 3925

Komentářů: 0


Technoparty pokračuje v Praze na Strahově. Účastníci demonstrací proti zásahu policie, kteří přes den demonstrují za svoje práva, večer a v noci ruší okolní obyvatelé Strahova výkřiky a hlučnou hudbou, čímž pošlapávají jejich práva.


„Vraťte se do lesů“, to křičí rozzlobení obyvatelé Strahova na adresu několika set příznivců techna, kteří je v noci ruší hlasitou hudbou. Technoparty pokračuje na Strahově na parkovišti mezi strahovskými kolejemi. Rozzlobení lidé volají na policii, ta vždy přijede, může však pouze účastníky vyzvat ke snížení hlasitosti. Ti poslechnou, ale hned po odjezdu policistů zase hlasitost zvýší a tak přijede policie znovu a takto se to pořád opakuje. Není to Kocourkov?

Existují přece zákony o nočním klidu. Copak se nevztahují na technaře na Strahově? Jde-li o soukromý pozemek, jak informovala Frekvence 1, pak by měl být odpovědný za dodržování nočního klidu majitel pozemku. Ten by tedy měl minimálně dostat pokutu za rušení nočního klidu. Ta by samozřejmě neměla být symbolická v řádu stokorun ani tisícikorun. Jde-li o majitele parkoviště, předpokládám, že jde o právnickou osobu a tak bych v tomto případě vyměřil pokutu aspoň v částce 100.000,-- Kč, aby vůbec měla smysl.

Uvědomuje-li si vůbec někdo, že mezi obyvateli strahovských domů, mohou být lidi, kteří se nutně potřebují vyspat, protože jejich povolání může vyžadovat naprostou odpočatost, např. řidiči MHD, dálkových autobusů, kamionů či strojvůdci nebo piloti apod. U těchto lidí stačí krátký mikrospánek a mohou být ohroženy životy desítek lidí. A těžko pak obstojí omluva: „Já se nemohl vyspat, mě rušili technaři“. A kdo si dnes může dovolit nejít do práce s omluvou, já se nemohl vyspat? V soukromé sféře to také může znamenat odpověď šéfa: „Tak už nechoď vůbec.“

Podle exprezidenta Václava Havla jde o lidi zvláštního svobodomyslného společenství, kterých je prý potřeba si vážit. Opravdu si mám vážit lidí, kteří znají pouze svá práva a jsou natolik sobečtí, že práva ostatních je nezajímají? Oni celou noc tančí a dopoledne, kdy ostatní musí do práce, potom spí. Demonstraci za svá práva mají až odpoledne. Jaká mají problémy rodiny s malými dětmi, které nemohou spát, je nezajímá. Jestli se někdo dostane v práci do průšvihu kvůli tomu, že se nevyspal, je nezajímá. Protože vidí jenom sebe. Takovíto lidé tedy demonstrují proti zásahu policie. Takovýchto lidí se zastává část veřejnosti. Snad tedy po této noci aspoň částečně prokouknou. A u těch, kteří ne, by možná prospělo, kdyby se tito zastánci přestěhovali na nějaký čas do části Prahy, kde by se uprostřed jejich bytů zřídilo parkoviště, na kterém by v noci probíhala technoparty. Pak by možná tito zastánci také změnili názor.

I když Frekvence 1 později prohlásila, že se účastníci protestních demonstrací na Letné od koncertu na Strahově distancují, tito „hudebníci“ přijeli nejspíše z Czechteku s protestujícími a s největší pravděpodobností se demonstrací na letné také účastní. Nestačí se tedy distancovat pouze slovně, ale i fakticky. Je totiž pravděpodobné, že tato skupinka technařů ze zahraničí je zdrojem problémů, které s technaři jsou. Pořadatelé tedy podcenili pořadatelskou službu, která by byla schopna technaře, kteří porušují zákony, z jejich akcí vykázat. Určitě by si tím zlepšili pověst u veřejnosti a předešlo by se tím podobným zásahům. Navíc takovíto lidé patrně působili při zásahu jako provokatéři, i když to nebyl jejich úmysl. Konflikt ale vyvolat chtěli, protože jinak by si na technoparty nebrali golfové hole a zápalné lahve.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024