Na úvodní stránku






Cenzura na českém Internetu

Fuček Miloslav

2005-08-12

Internet

Přečteno: 3720

Komentářů: 0


Na českém Internetu je bohužel cenzura. Paradoxně není ze strany státu či jeho orgánů, jak by si mohl někdo myslet, ale ze strany provozovatelů jednoho serveru. Zdůvodněna je podezřením na porušení zákonů, které však asi bude hledat jen těžko.


Zaujal mě článek z blogu počítačového nadšence Jiřího Macicha ml., který je stručný a pouze stručně konstatuje fakta. Originál je k nahlídnutí zde.Jde o web, který není nakloněn Technoparty a autor blogu pouze kostatuje: „Freehostingový server Internet Centrum zasáhl do provozu stránek, protože podle něj porušovaly zákony ČR (via Coolio). Čím přesně stránky zákon porušovaly se nikde nepíše. Zkuste na to přijít sami s pomocí Google Cache ...“

Zmíněná kopie stránky na Google se nachází zde. Já osobně jsem na ní však žádné porušení zákonů nenašel. Trochu silnější slova nazývající technaře technofašisty a technosoudruhy chování pořadatelů bolševickým chováním, bych nepřeceňoval. Minimálně takto silná slova zaznívají i na jiných serverech, pro změnu na adresu některých politiků a třeba i prezidenta republiky a nikoho nevzrušují. Slova v Apelu Michala Drabíka, jsou výrazně silnější a přesto je nikdo necenzuruje jako protizákonné. Prostě je to jeho názor a v dnešní době je svoboda projevu zaručena. Bohužel však na zmíněném serveru zřejmě ne.

Tato stránka, která odsuzuje technoparty je zajímavá tím, že na ní přináší pohled z druhé strany. Líčí zde fakta minutu po minutě, jsou zde jiné fotografie, které pro změnu ukazují i násilnosti „tančících dětí“. Těžko lze vysvětlit, když technař útočí tyčí proti policistovi, který pouze stojí v řadě a vytlačuje jej. Jasně je vidět, že nemá v ruce obušek, aby tento útok mohl být brán jako obrana.

Dost drsná jsou i svědectví náhodné ženy z Tachovska, které technaři nabourali auto a po té ji nadávali, chtěli linčovat jejího manžela a vyšokovali jejich malé děti v autě. Obdobné je i svědectví chování technařů na Strahově, kde zlinčovali studenta, který je šel požádat, aby hudbu v noci ztišili a kde zlinčovali dva policisty, kteří šli po zatčení agresiovního italského technaře hledat jeho postřeleného psa, který někam zalezl. Je jasné, že jej bylo třeba anjít a dovést k veterináři, který by byl schopen rozhodnout co s ním a ne jej nechat v bolestech bez pomoci zemřít.

Naleznete zde i fotografie dokumentující to, kdo zablokoval ve skutečnosti dálnici a vjezd z ní na louku. A výmluvný je i seznam nezaplacených pohonných hmot na nedalekém čerpadle Aral.

Chápu, že někdo namítne, že je to argument proti argumentu. Jakákoliv fotografie může být tendenčně focená. Ty v médiích ukazují násilí policie, ty na této stránce zase násilí technařů proti policajtům. Každý samozřejmě použije ty fotografie, které se mu hodí. Nechápu ale, že někdo brání v argumentaci druhé straně. Já chci být informován objektivně a to v dnešní době z jednoho zdroje opravdu nejde. Bohužel objektivních novinářů je u nás málo a veškeré zpravodajství je bohužel poplatné byznisu, tedy sledování senzací na úkor pravdy.

Jestliže někdo chce odstavit server z důvodu, že je na něm protiprávní obsah, měl by v demokratické společnosti přesně definovat, co považuje v obsahu za protiprávní a jaké konkrétní zákony to porušuje.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024